nieuws

Grand Theft Auto op de N48 bij Ommen, OM eist celstraf voor 40-jarige Zwollenaar

Rechtspraak
Rechtspraak
Dacht een 40-jarige spelverslaafde Zwollenaar misschien dat hij in een live-versie van het computerspel Grand Theft Auto (GTA) zat toen hij midden in de nacht op de N48 bij Ommen probeerde een andere weggebruiker van de weg te botsen? De officier van justitie denkt wel dat er iets aan de hand was met zijn geestesgesteldheid, maar niet zo erg dat de man niet meer wist wat hij deed. Een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk, is de strafeis.
De nacht van 3 op 4 januari dit jaar was een bizarre nacht voor weggebruikers rond de kruising van de N36 en N48 bij Ommen. Een automobilist uit Hoogeveen wordt plots geconfronteerd met de 40-jarige Zwollenaar. Die wil zijn auto hebben en probeert hem uit zijn auto trekken.

Achtervolging

Als dat niet lukt, volgt een achtervolging met hoge snelheid. Eén die rechtstreeks lijkt te komen uit het beroemde GTA-spel, waarin spelers proberen om andermans auto's te stelen en wilde achtervolgingen soms het gevolg zijn. De Zwollenaar zou daarbij meermaals zijn ingereden op de auto van zijn slachtoffer, net zolang totdat hij zelf de macht over het stuur kwijtraakt en crasht.
Een vrachtwagenchauffeur die dat ziet en stopt, wordt het volgende slachtoffer van de verdachte gamer. Die wil de vrachtwagen hebben en probeert de chauffeur uit Reutum uit de cabine te trekken. Dat mislukt, omdat een gewaarschuwde vriend van de Hoogevener hem een aantal keren met een moersleutel hard op het hoofd slaat. De Zwollenaar raakt gewond en wordt na zijn aanhouding naar het ziekenhuis gebracht.

Psychose?

Tijdens de rechtszaak vandaag voor de rechtbank in Zwolle zei de 40-jarige dat hij er weinig van kan herinneren. "Flarden, meer niet, veroorzaakt door een psychose", vertelde de man de rechters. Deskundigen constateren een niet nader te duiden persoonlijkheidsstoornis met een angststoornis en komen niet verder dan dat er sprake is van beperkte verminderde toerekeningsvatbaarheid.
De 40-jarige verdachte komt al bijna 16 jaar zijn huis niet uit en had al een lange tijd dag en nacht omgedraaid, hij sliep overdag, blowde veel en zat de hele nacht achter de spelcomputer.

Soort van spelroes

Volgens de reclassering wordt het hoog tijd dat de 40-jarige volwassen wordt en zijn leven oppakt. Voor de officier van justitie staat het wel vast, de man verkeerde die januarinacht in een soort van spelroes; hij vertelde politiemensen dat hij zijn spel nog moest afmaken. Toch was hij niet zover heen dat hij niet meer wist wat hij deed. "Meneer wist donders goed hoe hij de auto moest besturen", aldus de officier.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.