nieuws

Aantal otters in Nederland stabiel, genetische variatie neemt wel langzaam af

Otter
Otter
Het aantal otters in Nederland is voor het eerst sinds jaren nauwelijks toegenomen. Dat meldt website Nature Today op basis van cijfers van Alterra. De populatie wordt geschat op ongeveer tweehonderd dieren, waarvan de kernpopulatie in De Wieden-Weerribben zo'n tachtig dieren omvat. De genetische variatie neemt wel langzaam af.
Sinds het uitzetten van otters in 2002, in natuurgebied Wieden-Weerribben, wordt DNA-onderzoek gedaan. Dat onderzoek is belangrijk om in de gaten te kunnen houden in hoeverre er sprake is van inteelt onder de otters. Dat kan vooral voorkomen bij kleine, geïsoleerde groepen otters.

DNA

De laatste monitoring is afgelopen winter gedaan. Uit het DNA-onderzoek bij uitwerpselen en dode otters blijkt dat de genetische variatie binnen de kernpopulatie is toegenomen. Binnen de totale populatie en in het bijzonder onder nieuwe nakomelingen na de gemiddelde genetische variatie licht af. 
Het aantal otters in Nederland is ongeveer gelijk is gebleven. Als één van de belangrijkste oorzaken voor de stabilisering van het aantal wordt de hoge sterfte onder de dieren genoemd. In 2016 kwam ongeveer vijftig otters om het leven, een kwart van de totale populatie. Verkeer en visserij zijn de belangrijkste oorzaken van de sterfte.
Wegbeheerders nemen maatregelen om de gevaarlijke punten aan te pakken, maar dat kost tijd. Ook verdrinken nog steeds veel otters in visfuiken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.