nieuws

BSA-fans uit de hele wereld ontmoeten elkaar in IJhorst

Ze worden al jaren niet meer gemaakt, maar liefhebbers van de BSA zijn er nog over de hele wereld. Deze week verzamelen de motormuizen zich in IJhorst voor de 54e Internationale BSA Rally.
Fans uit in totaal veertien landen, waaronder Nieuw-Zeeland en Canada, rijden deze week samen de Internationale BSA Rally. Ieder jaar wordt de meeting in een ander land georganiseerd. Na meer dan tien jaar ontvangt de Nederlandse club dit jaar motormuizen van over de hele wereld op Camping de Vossenburcht in IJhorst. 
Niet alleen de nationaliteiten zijn divers bij de BSA Rally, ook de leeftijden lopen flink uiteen. Vera Otte is de jongste deelneemster in het veld. Met haar 23 jaar scheelt zij 57 jaar met de twee oudste motorrijders in het veld. Beiden rijden met hun 80 jaar overigens nog mee op de BSA. Met een rit naar Ommen en Dalfsen werd de laatste tocht van de rally vandaag afgesloten. 

BSA-familie

Als klein meisje ging Vera Otte al mee met haar vader in de zijspan. Trots is haar vader Aad dan ook dat zij nu zelf meerijdt. "Twee weken geleden heb ik mijn rijbewijs gehaald. Gisteren kreeg ik een prijs voor de jongste deelnemer!" Het leuke vindt Vera niet alleen de BSA, ook de gezelligheid tijdens de rally. "Veel mensen doen ieder jaar mee aan de rally, het is eigenlijk één grote BSA-familie."

Tinus

De Birmingham Small Arms, afgekort BSA, dankt zijn succes in Nederland deels aan de band Normaal. In hun grootste hit gaat Tinus 'Oerend Hard' op de BSA. De Achterhoekse band bracht deze single precies veertig jaar geleden uit. Bennie Jolink, zanger van de band, is lid van de BSA Owners Club Nederland en hij gaf afgelopen dinsdag ook het officiële startschot voor de BSA Rally. 

Wapenfabrikant

Oorspronkelijk begon BSA in 1861 als fabriek voor wapens, opgericht door veertien wapensmeden. Het bedrijf begon met de productie van BSA fietsen, als een soort nevenproduct van de wapenfabriek. De eerste motorfiets werd gepresenteerd tijdens de Olympia Show in London 1910. Na diverse tijdelijke pauze's, overnames en fusies eindigde in 2007 officieel het merk BSA. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.