nieuws

Geen verder onderzoek naar lekken informatie tijdens herbenoemingsprocedure burgemeester Twenterand

Er komt geen verder onderzoek naar het lekken van vertrouwelijke informatie tijdens de herbenoemingsprocedure van toenmalig burgemeester Visser van Twenterand. Commissaris van de Koning Ank Bijleveld, die in juni vorig jaar aangifte deed, vindt het jammer dat het Openbaar Ministerie niet verder komt met het onderzoek, maar legt zich er bij neer.
Bijleveld deed aangifte, nadat de digitale versie van weekblad de Roskam berichten had gepubliceerd over de herbenoemingsprocedure, met daarin vertrouwelijke informatie. 
Het OM en de Rijksrecherche denken dat een verder opsporingsonderzoek weinig kans van slagen heeft, omdat er te veel mensen bij de procedure betrokken zijn geweest.
"Ik kan niet anders dan mij erbij neerleggen. Het OM acht het onderzoek niet kansrijk. Toch is bijvoorbeeld in Brabant weleens iemand opgepakt", aldus Cdk Bijleveld.
In 2010 werd de geheimhoudingsplicht in Twenterand ook al geschonden. Ook toen kon niet worden achterhaald wie verantwoordelijk was voor het lekken van vertrouwelijke informatie. "Dat was voor mij ook de reden om nu aangifte te doen. Kandidaten moeten ervan kunnen uitgaan dat dit vertrouwelijk gebeurt", aldus cdk Bijleveld.
Visser heeft inmiddels afscheid genomen van Twenterand en vertrok in mei naar de gemeente Katwijk.

Bijleveld: goede benoemingsprocedure essentieel voor openbaar bestuur

Ondanks het stoppen van het onderzoek, zal CdK Bijleveld aangifte blijven doen in vergelijkbare gevallen. "Een goed gevoerde benoemingsprocedure is essentieel voor de kwaliteit van het openbaar bestuur. Inwoners moeten erop kunnen vertrouwen dat procedures op een juiste manier worden gevolgd. Maatschappelijke ophef door het lekken van informatie past daar niet bij."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.