nieuws

Scheidend directeur abortuskliniek: "Er is nog altijd veel onbegrip"

Twaalf jaar stond ze aan het roer van abortuskliniek Stimezo in Zwolle en nu zwaait ze af, Madelon van Ingen. In die periode heeft ze gemerkt dat er nog altijd veel vooroordelen en misverstanden: "Maak abortus bespreekbaar", is haar pleidooi in Overijssel Vandaag op TV Oost.Â
Volgens Van Ingen vragen de meeste vrouwen om abortus omdat de anticonceptie heeft gefaald: "Zij schamen zich vaak rot en zijn in alle staten over wat ze overkomt. Het is echt niet zo dat het hun eigen schuld is, omdat ze 'dom' zijn geweest, zoals veel buitenstaanders denken."

Seksuele voorlichting

Als het aan Van Ingen ligt zou het goed abortus op te nemen als verplicht onderdeel van de seksuele voorlichting: "Er gebeurt al veel aan voorlichting. Gelukkig hebben wij wereldwijd al één van de laagste abortuscijfers, maar dat zou nog verder omlaag kunnen. Nu nog komen elk jaar 65.000 vrouwen in de problemen om een abortus vragen." 
Dat vrouwen om abortus vragen, stuit volgens Van Ingen nog altijd op veel onbegrip: "Er staat elke maand nog een groepje oudere mannen voor de deur van de kliniek te demonstreren." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.