nieuws

Geitenhouders roepen politiek op om hoofd koel te houden: "Zet de sector niet op slot"

Geitenhouders Gerard en Ans Reimert uit Mariënheem roepen de provinciale politiek op om het hoofd koel te houden. Het op slot zetten van de geitensector is te voorbarig.
In Gelderland en Brabant zitten de geitenhouderijen al op slot. Aanleiding is een onderzoek waaruit blijkt dat omwonenden van geitenhouderijen een groter risico hebben op longontsteking.
De geitenhouder uit Mariënheem kan zich niets voorstellen bij de uitkomsten van dat onderzoek. "Wij hebben hier al negentien jaar een bedrijf en ik heb nog nooit gehoord dat iemand hier in de buurt door ons is ziek geworden."
De provincie Overijssel heeft nog geen besluit genomen over het preventief op slot zetten van geitenhouderijen. De politiek praat volgende week over de kwestie.

Politiek debat

CDA en VVD zijn wel bezorgd, maar willen eerst meer informatie van het provinciebestuur over de gezondheidsrisico’s. De PvdA wil de sector wel onmiddellijk op slot zetten, waardoor nieuwe bedrijven zich niet in Overijssel kunnen vestigen en bestaande bedrijven niet meer mogen worden uitgebreid.

Het bedrijf van de familie Reimert loopt momenteel goed. Met 1700 geiten is het één van de grootste biologische bedrijven van Nederland. 

Aanvullend onderzoek

Gerard Reimert verwacht niet dat een uitbreidingsverbod het bedrijf in de problemen brengt. "Maar dat komt omdat we net een nieuwe stal hebben neergezet. Voor andere geitenhouders kan zo’n maatregel wel heel lastig zijn."

Reimert pleit voor snel aanvullend onderzoek of er echt gezondheidsrisico’s zijn. "Dat kun je gericht maatregelen nemen en dat gaan wij als sector zeker doen. Volksgezondheid is voor ons heel belangrijk."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.