nieuws
Minister wil onderzoek naar niet nakomen van omgangsregelingen dwaze vaders

Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie wil dat het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) onderzoek gaat doen naar het niet nakomen van omgangsregelingen van dwaze vaders.
Dat schrijft Blok als antwoord op Kamervragen die werden gesteld door Vera Bergkamp (D66) en Michiel van Nispen (SP) naar aanleiding van uitzendingen van RTV Oost. Het onderzoek zal zich richten op de oorzaken en verklaringen voor het niet nakomen van de gemaakte afspraken. De resultaten van het onderzoek worden in augustus 2018 verwacht.
Huidige juridische mogelijkheden voldoende
Blok acht de huidige juridische mogelijkheden voor dwaze vaders voldoende. "Wanneer een ouder de afspraken niet nakomt, kan de andere ouder de stap naar de rechter zetten. Het is een taak van de overheid om zich zoveel als mogelijk in te spannen om familiy life tussen ouder en kind mogelijk te maken", schrijft Blok.
De huidige mogelijkheden voor een rechter ziet Blok als "een voldoende werkzaam proces". "Hoewel ook ik constateer dat er helaas nog steeds vaders en moeders zijn die hun kinderen minder of zelfs niet te zien krijgen, ondanks dat er een contact- of omgangsregeling is afgesproken."
240 proces-verbalen per jaar
Uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM) blijkt dat de politie tussen 2012 en 2016 jaarlijks gemiddeld 240 proces-verbalen aan heeft geleverd bij het OM, wat jaarlijks tot honderd dagvaardingen leidt.
Volgens Blok laat dit zien dat het OM wel degelijk ingrijpt bij zaken rondom dwaze vaders. "Momenteel bereidt het OM een richtlijn onttrekking minderjarige aan het gezag voor, ten behoeve van een eenduidig vervolgingsbeleid, waarbij rekening wordt gehouden met alle specifieke omstandigheden van de betreffende zaak."
Waarheidsvinding taak Raad voor de Kinderbescherming
Blok schrijft verder dat onderzoekers van de Raad voor de Kinderbescherming de wettelijke taak hebben om feiten volledig en naar waarheid aan te voeren in rapportages.
Dit terwijl de Raad eerder zelf heeft aangegeven dat waarheidsvinding geen taak voor de organisatie is. "Binnen het civiele recht wordt er niet aan waarheidsvinding gedaan. Dat valt onder strafrecht", zei rechter Johan Visser van de Raad voor de Rechtspraak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer: