nieuws

Eigen standbeeld voor rockband Normaal in de Achterhoek

Irma Manschot, Willem Terhorst, kunstenares Lia Krol, Bennie Jolink en Ferdi Joly bij de onthulling van een replica
Irma Manschot, Willem Terhorst, kunstenares Lia Krol, Bennie Jolink en Ferdi Joly bij de onthulling van een replica
De Achterhoekse formatie Normaal krijgt een eigen standbeeld Hummelo, geboorteplaats van frontman Bennie Jolink. In het dorp komt een bronzen ode aan de band.
"Als eeuwigdurend dankbetoon voor wat zij hebben betekend voor de Nederlandse cultuur in het algemeen en het platteland in het bijzonder”, zegt Henk Kelder, voorzitter van het Anhangerschap, de fanclub die het initiatief nam tot het levensgrote standbeeld.
Ben Jolink toonde zich vanavond tijdens de onthulling ingenomen. "Het is natuurlijk een enorme open deur intrappen, maar als je een eigen standbeeld krijgt, is dat een enorme eer. Er zijn wel individuele artiesten met een levensgroot standbeeld, maar bij mijn weten zijn wij de enige band. En wat ik vooral zo mooi vind: ik heb niks met dat abstracte gedoe, maar dit is nog olderts ambachtelijk gemaakt.”

Volgend jaar klaar

Kunstenares Lia Krol werkt achter de schermen intussen al hard aan het standbeeld, naar voorbeeld van een iconische foto uit de begintijd van Normaal waarbij de muzikanten over de veemarkt van Doetinchem flaneren.
Het standbeeld wordt onthuld op Hemelvaartsdag volgend jaar. En dat is geen toeval, want het was op deze nationale feestdag in 1975 dat Normaal tijdens een memorabele show in het openluchttheater van Lochem de nederpop op z’n grondvesten deed schudden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.