nieuws

Bruine Vloot Kampen vreest klantenverlies door wachttijden bij Eilandbrug

De storingen in het bedieningssysteem van de Eilandbrug bij Kampen dwingt de Bruine Vloot steeds vaker tot lange wachttijden voor een brug die maar niet open wil. De situatie leidt tot economische schade en klantenverlies, vreest schipper Henri van Dijk.Â
De schippers van de Bruine Vloot maken vaartochten met passagiers vanuit Kampen naar het IJsselmeer en de Waddenzee. Ze moeten daarbij de Eilandbrug passeren, die vanwege een storing heel vaak niet omhoog kan. In afwachting van de reparatie liggen de schepen urenlang tot soms een halve dag te wachten voor de brug.
Het gebeurt zowel bij de afreis als de terugkomst van de vaartochten. "De mensen aan boord pikken dat niet. Het kost hen een halve vakantiedag. Die zijn wij als klant niet meer terug", aldus schipper Henri van Dijk.

Bussen staan te wachten op passagiers

Het probleem is vooral groot bij terugkomst. "De bussen staan de passagiers met hun bagage in Kampen op te wachten, maar wij krijgen ze met geen mogelijkheid van boord. Dat is heel vervelend voor alle partijen."
Een oplossing volgens Van Dijk is het plaatsen van een loopbrug bij de afmeerpalen voor de brug. "Daarmee kunnen we de klanten aan wal helpen en ze verder over de weg naar Kampen laten vervoeren." De aanvraag voor een loopbrug is inmiddels gedaan bij Rijkswaterstaat en de provincie Overijssel. De Bruine Vloot heeft nog geen antwoord gekregen.      
Ook zou de automatische bediening op afstand van de brug opnieuw onder de loep moeten worden genomen. Volgens Van Dijk is het besturingssysteem van de Eilandbrug afgelopen winter nog vervangen. "Maar dat is niet goed gegaan. De storingen treden sindsdien vaker op dan ooit." 

Lastig obstakel
De Eilandbrug is al jaren een lastig obstakel voor de Kamper bruine vloot die liever een tunnel dan een brug had gehad. Een deel van de zeilende beroepsvloot heeft de stad al verruild voor Lelystad. Zo'n 10 zeilschepen varen nog steeds met passagiers vanuit Kampen naar IJsselmeer en Waddenzee, maar ondervinden zoveel hinder en overlast bij het passeren van de brug over de IJssel dat de vraag opdoemt hoe lang de Bruine Vloot nog Kampen als thuishaven aanhoudt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.