nieuws

Oudste boerderij van Salland eenmalig open voor publiek

De oudste boerderij van Salland gaat komend weekend eenmalig open voor publiek tijdens Open Monumentendag. De boerderij uit 1502 staat in Windesheim bij Zwolle.
“De boerderij is niet alleen eeuwen oud, maar ook nog eens goed bewaard gebleven”, zegt Henk van der Werf van de gemeente Zwolle.
“Zo is de voorgevel heel bijzonder, omdat je goed kan zien hoe de boerderij door de tijd heen is opgebouwd en verbouwd. Bij de meeste boerderijen is de voorgevel helemaal dicht gepleisterd.”

Eeuwenoude inkepingen

Ook binnen in de boerderij is veel te zien. “De constructie van de gebinten is indrukwekkend. Niet alleen zijn de balken heel oud, maar hier en daar zijn ook nog originele inkepingen van voormalige gebruikers zichtbaar. En de constructie is uitzonderlijk groot.”
Theo Tobé, eigenaar van de boerderij, heeft geen moment getwijfeld aan de openstelling. “Toen de gemeente Zwolle ons benaderde zeiden we al snel ‘ja’. Wij houden er zelf ook van om een fraaie kerk te bezichtigen, dan willen wij anderen natuurlijk ons mooie pand ook niet onthouden.”
“Bovendien hebben we hier vaker mensen over de vloer. Zo gebruiken we de deel af en toe voor muziekuitvoeringen. We zijn dus wel wat gewend.”
Ook fraai is de opkamer met een oude houten vloer die nog op de traditionele manier gelegd is. Hij ‘golft’ daarom een beetje.

Extra aandacht platteland

De openstelling van de historische boerderij in Windesheim past bij het landelijk thema van dit jaar ‘Boeren Burgers Buitenlui’. Daarbij is extra aandacht voor historisch erfgoed op het platteland, zoals boerderijen en landgoederen. 
De boerderij van de familie Tobé is te vinden aan de Veldweg in Windesheim. Open Monumentendag begint zaterdag om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.