nieuws

Metershoge afvalhopen: 7 feiten over vervuilde huizen

Vervuilde huizen, 7 feiten op een rij
Vervuilde huizen, 7 feiten op een rij
Er is steeds meer aandacht voor vervuilde huizen, in Overijssel werden er in 2016 zo'n 120 meldingen van gedaan. Maar wat weten we van de problematiek? De belangrijkste 7 feiten over vervuilde huizen op een rij.Â
1: Per jaar komen er bij de GGD Twente en GGD IJsselland zo'n 120 meldingen binnen over vervuilde huizen. Die meldingen kunnen komen van buren, maar ook van huishoudelijke hulpen, woningcorporaties en huisartsen. Niet bij elke melding gaat het om metershoge afvalhopen, ook meldingen van vlooien, of muizen vallen onder vervuiling.
Ter illustratie
Ter illustratie
2: Niet bij elke vorm van rotzooi wordt ingegrepen, klachten moeten ook al langer aanhouden. GGD-verpleegkundige Gerard Oosterlaar benadrukt dat de beste resultaten gehaald worden zonder dwang, een cliënt moet zelf toe zijn aan hulp. 
3: Rotzooi rondom het huis is vaak symptoom ander probleem, zoals psychische klachten, verslaving of schulden. Ook ontstaan problemen soms als er iemand wegvalt in het huishouden, bijvoorbeeld door overlijden. 
Ter illustratie
Ter illustratie
4: Het grootste risico van de vervuilde huizen is volksgezondheid, bijvoorbeeld door ongedierte die ziekten kunnen verspreiden. Ook is brandveiligheid een groot risico.  
5: Meestal is de veroorzaker alleenstaand. 
6: Hoarding, problematische verzamelzucht is één van de oorzaken van vervuilde woningen. Soms zijn huizen niet eens vies, maar vooral onbewoonbaar door de grote hoeveelheid spullen. De meest voorkomende verzamelobjecten? Kranten, verpakkingen en flessen. Zo'n 4% van de bevolking lijdt aan een hoarding disorder, wat in Overijssel neerkomt op zeker 40.000 mensen. (Bron:GGD Twente)
Ter illustratie
Ter illustratie
7: Veel gemeenten hebben een financiële tegemoetkoming voor het inzetten van een schoonmaakdienst. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.