nieuws

"Het stuk 'Operatie IJssellinie' is actueler dan je zou willen"

Operatie IJssellinie actueler dan gewild
Operatie IJssellinie actueler dan gewild
"De voorstelling is misschien wel actueler dan we zouden willen", zegt acteur Klemens Patijn over het theaterstuk 'Operatie IJssellinie'. Het openluchtspektakel gaat over de spanning die er heerste in de tijd van de Koude Oorlog. "En nu zitten we weer in zo'n tijd, met spierballentaal uit Noord-Korea en de spanning met Amerika."
'Operatie IJssellinie' is een 2 weken durend theater, dat in de open lucht op landgoed De Haere bij Olst wordt opgevoerd. "Het is locatietheater pur sang. Dit is de plek waar je geschiedenis van de Koude Oorlog kunt zien, ruiken en voelen."

Evacués

Het landgoed maakte deel uit van de IJssellinie, een verdedigingswerk dat is opgeworpen om een eventuele aanval van de Russen tegen te kunnen houden. Er zijn nog bunkers, geschutkoepels en de waterinlaat te zien. Een gebied van Groningen tot aan Nijmegen kon onder water worden gezet. Het gevolg zouden 225.000 evacués zijn geweest.

Worsteling

Het theater beschrijft de worsteling van de burgemeester van Olst. Op zijn schouders rust de taak om bij een eventuele aanval de IJssellinie in werking te stellen. "Maar hij kon het aan niemand vertellen. Alles moest in het diepste geheim, zelfs zijn vrouw wist er niets van", zegt Patijn, die 'burgemeester Theo' speelt. 
De voorstelling loopt van 7 t/m 22 september. Iedere avond is er plek voor 350 man publiek. Zij kijken naar een spelersensemble van zo'n 40 mensen. Ook is er een koor van 40 man. Daarnaast is er nog een naaiatelier actief en werkt het Rode Kruis actief mee. "In totaal lopen hier steeds zo'n 150 tot 200 man rond om die voorstelling tot een mooi geheel te krijgen", zegt regisseur Jolmer Versteeg.
'Operatie IJssellinie' is inmiddels voor alle voorstellingen uitverkocht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.