nieuws

WO2-bom tot 'gave' ontploffing gebracht in Havelte

In Havelte, net over de Drentse grens bij Steenwijkerwold, is rond 12.00 uur vanmiddag een 500 pond zware bom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht.Â
Onder toeziend oog van de Explosieven Opruimingsdienst bracht schaapsherder Jelle Kootstra, die het overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog vond met zijn metaaldetector, het projectiel tot ontploffing. 

Gave ontploffing

Burgemeester Rikus Jager van Westerveld stond op tweehonderd meter afstand te kijken en spreekt van een gave ontploffing: "Beter voelbaar dan de vorige keer in 2011. Hij golfde onder onze voeten door."
Het militaire terrein in Havelte is tijdens de oorlog zwaar gebombardeerd. Van die bommen, naar verluidt meer dan er op Rotterdam vielen, is ongeveer tien procent niet afgegaan.
Risico op meer bommen
De kans op nieuwe vondsten is volgens de burgervader zeer zeker aanwezig: "Maar op welke termijn iemand daar weer toevallig tegenaan loopt moeten we afwachten. Dat weet je nooit van tevoren."
Omwonenden binnen een straal van enkele kilometers, waaronder het Overijsselse Kallenkote, moesten op basis van een noodverordening hun huis verlaten. Die noodverordening wordt in de loop van de middag weer opgeheven.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.