nieuws

Expo over 750 jaar zorg in Deventer

"750 jaar zorg in Deventer. Dat is zeker een mijlpaal om te vieren", zegt directeur Jaap Starkenburg van de Stichting IJssellandschap. In de Stadsetalage van Deventer is daarom een expositie ingericht.
Al sinds 1267 bieden gasthuizen in Deventer verzorging aan armen, ouderen, zieken en gehandicapten. Om de zorg te bekostigen ontvingen gasthuizen giften maar ook bijdragen van betalende zorgklanten, de zogenoemde kostkopers. Voor verblijf in een gasthuis stond men land af en zo verkregen gasthuizen landerijen.
Uit de rijke geschiedenis aan gasthuizen zijn Zorggroep Solis én Stichting IJssellandschap voortgekomen: de een voor de zorg voor mensen, de ander voor het landschap. 

Diepgeworteld

De expositie toont dat in Deventer de zorg voor elkaar en het land diepgeworteld is in de identiteit van de stad. Ook de ziekenhuiszorg en psychiatrie komen in de expositie aan bod. Er is bijzonder beeldmateriaal te zien van zowel het oude St. Jozef en St. Geertruidenziekenhuis alsook van het leven in het St. Elisabethsgasthuis en Brinkgreven. 

Uniek

Het verhaal van de zorg in Deventer is uniek. Niet alleen waren er veel gasthuizen in de stad gevestigd maar nergens in Nederland zijn zoveel landerijen rondom een stad te vinden die voortgekomen zijn uit zorginkoop. De expositie 'Zorg Land Goed' is te zien in de Stadsetalage op het Grote Kerkhof vanaf morgen t/m eind januari 2018. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.