nieuws

Omwonenden stellen Hof van Twente aansprakelijk voor mogelijke Q-koorts

Bloedafname
Bloedafname
Een groep omwonenden stelt de gemeente Hof van Twente verantwoordelijk voor alle schade die zij oplopen met de Q-koortsbacterie.Â
De omwonenden vrezen onder meer besmetting met die bacterie, omdat de gemeente vergunningen voor geitenhouderijen heeft verleend en er in de toekomst nieuwe geitenhouderijen bij kunnen komen.
De omwonenden vinden dat de gemeente Hof van Twente nu al maatregelen moet nemen om hen te beschermen tegen risico’s die nog onzeker zijn, maar mogelijk wel schadelijk kunnen zijn (voorzorgsbeginsel).

Martelende onzekerheid

Het beroep op dit zogenoemde voorzorgsbeginsel vinden de omwonenden gerechtvaardigd vanwege de dreigende gezondheidsschade en de martelende onzekerheid daarover.
Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan (zoönose). In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron voor mensen. Q-koorts is niet van mens op mens overdraagbaar. Tussen 2007-2011 was er een Q-koortsepidemie in Nederland.
Je kan Q-koorts oplopen door het inademen van lucht waar de bacterie in zit. De bacterie komt in de lucht tijdens het lammeren van besmette geiten of schapen

Ziektebeeld

De ziekte is niet altijd te herkennen. Meer dan de helft van de mensen met Q-koorts heeft geen klachten. De mensen die wel klachten hebben, hebben vaak een griepachtig ziektebeeld. Soms verloopt Q-koorts ernstiger. Mannen hebben vaker last van Q-koorts dan vrouwen en ook mensen die roken worden vaker ziek. Veel mensen die Q-koorts hebben gehad, zijn daarna nog lange tijd moe.
Vorig jaar zijn er in Nederland 12 gevallen van Q-koorts gemeld. Dit jaar zijn er 14 gevallen gemeld. In 2015 bezweek voor het laatst iemand aan de ziekte. Sinds 2007 zijn 26 mensen bezweken aan de gevolgen van de ziekte.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.