Mystiek, romantiek en angst bij eerste voorstelling Operatie IJssellinie

Op landgoed De Haere tussen Deventer en Olst is vanavond 'de koude oorlog' in alle hevigheid uitgebarsten. Exact 350 toeschouwers maken de eerste voorstelling van Operatie IJssellinie mee.

Het spectaculaire locatietheater van theatergezelschap De Jonge Honden vertelt het verhaal van één van de best bewaarde geheimen van Nederland.

Onder water

Het gaat om de verborgen militaire verdedigingslinie, die een flink deel van Oost-Nederland onder water kon zetten om de Russen tegen te houden. De dreiging van Russische agressie was in de jaren '60 van de vorige eeuw zeer reëel. Er bestond een constante vrees voor een clash tussen de Verenigde Staten (het kapitalisme) en de Sovjet Unie (het communisme).

Angstaanjagende bunkers, de mystieke rivier De IJssel en het romantische landgoed De Haere vormden daarbij vanavond de natuurlijke ingrediënten. De 40 acteurs, 350 toeschouwers en vele vrijwilligers deden de rest.

"Spannend", aldus één van de bezoekers halverwege de voorstelling. En haar man is ook enthousiast: "Je krijgt echt dat gevoel uit die tijd tijdens de voorstelling. Een beetje mysterieus."

Uitverkocht

Het locatietheater wordt nog tot en met 22 september iedere avond op Landgoed De Haere gespeeld. De voorstellingen zijn allemaal uitverkocht.

Deel dit artikel: