nieuws
Dierensteunpunt Oost-Twente kan opvang van waterschildpadden niet meer aan
Onderdak voor schildpadden gezocht
Als er niet snel geld komt dan kan Dierensteunpunt Oost-Twente de opvang van waterschildpadden niet meer verzorgen. Voor de schildpadden wordt dan het ergste gevreesd.
Het Dierensteunpunt in Enschede is als enige opvang gecertificeerd om waterschildpadden op te vangen in Overijssel. De dieren worden massaal gedumpt sinds de nieuwe regelgeving van vorig jaar augustus.
Die nieuwe regels zeggen dat er niet gehandeld en gekweekt mag worden met schildpadden. Particulieren en handelaren die de dieren om wat voor reden dan ook kwijt willen kunnen er niet meer vanaf. "De mensen denken dat ze dan in de natuur wel kunnen overleven", zegt Paulette Baake van Dierensteunpunt Twente-Oost.
25 schildpadden
Ook het weggeven van de dieren valt onder de handel waardoor mensen de dieren tot hun dood moeten houden. De waterschildpadden kunnen wel dertig jaar oud worden. "Veel mensen hebben daar geen zin in, het houden van die dieren kost flink wat geld", zegt Baake.
De schildpadden worden bijvoorbeeld door de gemeente gevonden in vijvers of gewoon op de weg. "Ze komen dan hier terecht en ik draai op voor de kosten", zegt Paulette Baak van het Dierensteunpunt. De afgelopen tijd zijn er al 25 schildpadden binnengebracht.
Geldnood
Paulette heeft zelf geld geïnvesteerd in huisvesting van de dieren. Er is een speciaal bassin met UV-lampen en een filterpomp geplaatst. Sommige dieren zijn ziek. De kosten voor een behandeling komen ook voor rekening van het Dierensteunpunt.
Normaal gesproken gaan de schildpadden naar twee landelijke opvangcentra in Harkema of Alphen aan de Rijn, maar die zitten ook stampvol. "Het is een landelijk probleem, maar de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, die de regelgeving maakt, geeft geen geld voor de opvang van de gedumpte dieren", zegt Baake.
Schattige diertjes..., of toch niet?
Baake is bang dat de wetgever straks bepaalt dat de waterschildpadden afgemaakt mogen worden, net als bij de ganzen. "Maar wij zijn er om dieren te redden, niet om ze dood te maken", zegt Baake.
De waterschildpadden lijken schattige diertjes. Zeker als ze nog jong zijn. Maar veel mensen weten niet dat de dieren in vijf jaar tijd 30 tot 35 centimeter lang worden. Bovendien kunnen ze flink bijten. De dieren kunnen gemakkelijk een vinger van een kind afbijten. Bovendien kunnen ze dertig jaar oud worden. Je zit er dus voor langere tijd aan vast.
Steun
De nieuwe regelgeving zegt dat je geen waterschildpadden meer mag houden, verhandelen of kweken. Was je voor 3 augustus 2016 al in het bezit van een schildpad dan is er niets aan de hand, dan mag je hem gewoon houden.
Het Dierensteunpunt Oost-Twente zoekt steun. Wilt u Het Dierensteunpunt helpen? Dan kunt u hier contact met het Dierensteunpunt opnemen.