Kijk ze gaan: Andre Kruiper en Romaike Wolbers lopen weer

MS-patiënten André Kruiper uit Heeten en Romaike Wolbers uit Almelo lopen inmiddels weer. Na een ingrijpende stamceltherapie in Moskou zijn ze inmiddels al weer zover dat ze kunnen lopen, al is het dan nog met stok of rollator.

Voor deze zogeheten hematopoietische stamceltransplantatie (HSCT) konden ze kiezen tussen een paar plaatsen over de hele wereld, ze kozen beiden voor Rusland, omdat een dergelijke behandeling in Nederland niet wordt uitgevoerd. "Dat komt omdat men in Nederland vindt dat er meer aanvullend onderzoek nodig is," zegt Andre Kruiper in Overijssel Vandaag. "Ik wilde zolang niet wachten."

Geld ingezameld

Om de behandeling mogelijk te maken werd door veel mensen geld ingezameld. Met allerlei acties is de 65.000 euro die nodig was, bij elkaar gebracht. "Wij zijn daar ongelooflijk dankbaar voor. Dat is niet in woorden te vatten," zegt Romaike Wolbers.

Stamcelbehandeling

Bij een stamcelbehandeling worden gezonde stamcellen uit het eigen beenmerg gehaald, om ze na een zware chemokuur later in het lichaam terug te plaatsen. Kruiper: "Het was zwaar, maar het moest. Het doel was het 'stopzetten' van de ziekte. Bij geen behandeling wist ik zeker dat de MS steeds meer van mijn leven zou afnemen. Maar ik wil mijn kinderen als actief mens zien opgroeien en niet vanuit bed."

Herstel is ingetreden

Zowel Romaike als Andre zijn in hun herstel inmiddels al verder dan ooit voor mogelijk werd gehouden. "We gingen voor het stopzetten van de ziekte, maar mijn lichaam is al zover dat het herstel zelfs al is ingetreden. Ik zat vorig jaar in een rolstoel en kon niets meer. Nu loop ik al weer stukjes," aldus André. Ook Romaike kan zich inmiddels weer goed redden. "Ik ben er gewoon weer voor mijn kleine meid en kan mezelf weer aardig redden. Ik ga er vanuit dat ik volgend jaar weer gewoon loop." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: