Molens in Overijssel open voor publiek tijdens Overijsselse Molendag

Het is Overijsselse Molendag. Een onderdeel van de landelijke Monumentendag. Vanochtend werd de Molendag officieel geopend bij de watermolen op landgoed Singraven in Denekamp.Â

"De molen behoort tot het cultureel erfgoed van Nederland. In het verleden hadden we zo'n 12000 molens in Nederland en inmiddels hebben we er nog zo'n 1100 over. Het is belangrijk dat we dit cultureel erfgoed behouden", vertelt Pieter van der Vinne van stichting Overijsselse Molens.

Ootmarsum

Waar de watermolen op landgoed Singraven in Denekamp nog iedere week draait, staat de windmolen in Ootmarsum al zo'n veertig jaar stil. Speciaal voor deze dag draait de molen weer een paar uur. Tot grote blijdschap van molenaar in opleiding Rob Barenbrug.

"Molens werden door de jaren heen langzaam maar zeker economisch niet meer interessant. Jaar in jaar uit werden er molens verwaarloosd en afgebroken, maar gelukkig is dat lot deze molen bespaard", aldus Barenbrug. 

Vaker open

Barenbrug hoopt dat molen de Oude Hengel in Ootmarsum weer vaker open kan voor publiek. Het is de bedoeling dat Landschap Overijssel de molen koopt, waardoor de molen kan gaan draaien.

Voordat het zover is, moet de molen nog wel worden gerestaureerd. "Ik schat dat er ongeveer een ton nodig is om alle renovatiewerkzaamheden te verrichten. Zo moet er opnieuw geschilderd worden en de verrotte planken moeten worden verwisseld. Ook de houtwormen moeten worden bestreden."

Het geld hoopt Barenbrug snel bij elkaar te krijgen, zodat de molen volgend jaar open kan voor publiek. "De molen is karakteristiek voor Ootmarsum. Dit erfstuk moet behouden blijven in Twente."