nieuws

Rechter gaat de theaters in om het publiek bij de rechtspraak te betrekken

Morgen is het de Dag van de Rechtspraak. Een belangrijke dag voor bijvoorbeeld rechters en officieren van justitie. Ze komen bij elkaar in Utrecht om te praten over het rechtssysteem in Nederland. Dit jaar gaat het vooral om de toekomst ervan.
Rechter Gerlof Meijer uit Deventer spreekt morgen zijn collega's toe om uit te leggen hoe de mensen kijken naar de rechtspraak.
"Je probeert je collega's uit te leggen hoe de gewone man kijkt naar 'ons' rechters en officieren, dat is spannend maar ook heel belangrijk, want het is duidelijk dat er een kloof is tussen de rechtspraak in de zaal en hoe die op 'straat'wordt beleefd."

Afstand tot de burger

Autoriteit is niet meer vanzelfsprekend, de burger is steeds mondiger geworden en roert zich steeds meer. Ook het strafrecht moet hier aan geloven, getuige de vele kritische, maar soms ook wel ongefundeerde reacties op het internet op strafrechtelijke beslissingen.
"Als rechter hoor en lees ik de reacties en in zo'n college probeer ik uit te leggen hoe de rechtspraak werkt in ons land. Dan probeer ik ook uit te leggen waarom een rechter bepaalde straffen oplegt. Dat is lastig, de afstand tussen de rechter en de burger is groot. We moeten proberen die kloof kleiner te maken en je kwetsbaar opstellen als rechter is belangrijk."
Rechter Gerlof Meijer vindt het tijd om de mensen eens een spiegel voor te houden en de andere kant van het verhaal te vertellen in zijn theatertour 'Strafrecht? Levensecht!' Donderdagavond 26 oktober staat hij in Odeon in Zwolle.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.