nieuws

3943 Rijksmonumenten in Overijssel; hoeveel zijn er in jouw gemeente?

Rijksmonument
Rijksmonument
Vorig jaar kregen 112 nieuwe locaties door heel Nederland de status van Rijksmonument. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Overijssel kreeg er één status bij in Enschede, maar moest ook een monumentale status inleveren in Losser. Overijssel heeft in totaal 3943 Rijksmonumenten.
Landelijk gezien bestaat het grootste deel (58 procent) van de Rijksmonumenten uit woonhuizen. Voor Overijssel ligt dat percentage lager: bij iets minder dan de helft van de Rijksmonumenten in onze provincie gaat het om woonhuizen. Dit verschil wordt veroorzaakt door het relatieve hoge aantal monumentale boerderijen in onze provincie: ruim 20 procent, ten opzichte van 12 procent landelijk.
Amsterdam is de monumentenstad van Nederland: de gemeente telde begin dit jaar zo'n 7,5 duizend Rijksmonumenten. Voor Overijssel geldt dat de grootste steden niet per se de meeste monumenten tellen.
Zo staat Deventer bovenaan, met bijna 548 locaties die als Rijksmonument zijn aangeduid. De stad wordt gevolgd door twee collega-Hanzesteden: Kampen (528) en Zwolle (481). In Staphorst is de herkomst van bijna alle monumentale panden agrarisch: 290 van de 304.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.