nieuws

Ronald Kamphuis uit Losser wint fotowedstrijd Roots met foto 'uit de achtertuin'

Ronald Kamphuis (48) moest er een paar keer voor op uit, maar uiteindelijk lukte het om precies de foto te maken die hij in zijn hoofd had. Deze week won 'Stork Hotel' de prestigieuze fotowedstrijd van natuurtijdschrift Roots.Â
Uit zevenduizend foto's koos een professionele jury Ronald als overall winnaar van de jaarlijkse wedstrijd. De 'fanatieke hobbyfotograaf' uit Losser was verrast: "Mijn eerste prijs! Ik wist dat ik een mooie foto had gemaakt, maar dat ik zou winnen.. Dat had ik niet verwacht."

In zijn achtertuin

De foto is praktisch in zijn achtertuin genomen, vertelt Ronald: "Gewoon in Losser. Ik ben een paar avonden die kant op gefietst omdat ik wist dat er vaak ooievaars in die boom zaten. In combinatie met een mooie zonsondergang moest dat wel een mooi plaatje opleveren, bedacht ik."
Een bewuste foto dus, verzekert Ronald: "Al komt er natuurlijk wel wat geluk bij kijken. Het licht was niet altijd even mooi, of er zaten amper ooievaars. Deze avond viel alles op zijn plek. Ik had meteen door dat dit het plaatje was dat ik zocht."

Juryprijs

Dat zag de jury ook. Juist het feit dat een professionele jury zijn foto uitriep tot de beste, doet Ronald deugd: "De juryleden, en ook de andere kanshebbers, volg en bewonder ik al jaren op Facebook en Instagram. Ik ben wel eens uitverkoren voor hun jaarlijkse kalender; dan ben je één van de honderd. Maar deze waardering is natuurlijk extra mooi."
Om die reden deed Ronald ook mee aan deze wedstrijd. "Ik wil graag objectief beoordeeld worden. Er zijn allerlei fotowedstrijden voor natuurfotografie, maar als er gestemd moet worden via social media haak ik af." 

Geen professionele ambities

Ondanks deze erkenning heeft Ronald niet de ambitie om professioneel fotograaf te worden. "Dat kan in Nederland bijna niet." Tenzij hij er lezingen bij gaat geven, maar daar heeft de Tukker absoluut geen oren naar. "Ik wil gewoon lekker naar buiten."
Af en toe verkoopt hij werk aan een stockbureau, voor de rest blijft fotografie een hobby. Zoals hij ook begon, dertig jaar geleden: "Vliegtuigen fotograferen bij de vliegbasis. Als die er niet waren probeerde ik mooie foto's te maken van de natuur daar." De vliegtuigen zijn weg, de rest is hetzelfde gebleven. 

Reisprijs

Als winnaar kreeg Ronald een reischeque van tweeduizend euro van BirdingBreaks. Hij overweegt om op foto-reis te gaan naar Noorwegen en Finland: "Onder meer op zoek naar de eidereend die daar veel in de fjorden zit. Prachtig gekleurde vogels, die staan al jaren op mijn wensenlijst."
Wie weet stuurt hij volgend jaar dus een exotische foto in voor de wedstrijd. "Kan. Maar ik vind het eigenlijk wel mooi dat je zo'n grote wedstrijd kunt winnen met een foto uit de achtertuin. Ook een mooi stukje promotie voor Losser, toch?"
Enkele foto's van Ronalds Instagram-account:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.