nieuws

Het edelhert is zijn leven niet zeker in Overijssel

Jarenlang is er hard gewerkt en veel geld besteed aan het Nederlandse natuurnetwerk. Maar als grote grazers, zoals het edelhert, in Overijssel komen, mogen ze met vergunning doodgeschoten worden.Â
Boswachter Arend Spijker heeft gisteren officieel afscheid genomen van de Sallandse Heuvelrug. Hij heeft vaak gezegd: "Ik ga pas met pensioen als ik het edelhert hier heb horen burlen." Maar dat is mislukt. En volgens hem ligt dat aan de Overijsselse politiek.

Ecologische Hoofdstructuur

"De enorm hoge hekken, het ecoduct over de N35, de ecologische hoofdstructuur; het is allemaal aangelegd om grote grazers de kans te geven om rond te kunnen trekken. Maar het is al een tijd klaar en nu is het edelhert niet welkom." Luuk Folkerts, Statenlid van de Partij voor de Dieren, vindt het onbegrijpelijk. "Het lijkt erop dat men bang is voor schade die door de dieren wordt aangebracht. En de verkeersveiligheid lijkt in het geding. Maar daar moeten wij, de politiek oplossingen voor verzinnen. Dat beleid moet er komen." 

Edelhert in Overijssel wordt afgeschoten

Er heeft door de jaren heen een aantal edelherten in Overijssel gelopen. "Totdat er een vergunning was afgegeven om de dieren dood te schieten," vertelt Spijker. "Er is een nulstandbeleid. Dat betekent dat wilde zwijnen en edelherten afgeschoten mogen worden. Terwijl we voor juist dat soort dieren het natuurnetwerk hebben aangelegd. Dat doet mij zeer."

Politiek

Er is landelijk veel geïnvesteerd in het aankopen van gronden om dit natuurnetwerk mogelijk te maken. Spijker noemt het pure kapitaalvernietiging. "Het natuurnetwerk is net niet af. Maar dat weerhoudt de dieren er niet van om hier te komen." Tijdens zijn afscheidssymposium wordt een foto getoond van een edelhert dat de Ijssel overzwemt. 
"Ik vind het goed dat we in een democratisch land wonen, maar voor de natuur moet je een langdurig beleid maken, dat vijftig of honderd jaar blijft. En dat moet dan niet elke 4 jaar op de schop." Hij hoopt dat hij op deze laatste werkdag toch nog een aantal politici wakker heeft geschud. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.