nieuws

Nieuwe vinding: wielrennen op banden van paardenbloemen

Het klinkt misschien gekker dan het is; wielrennen op banden gemaakt van paardenbloemen. De Enschedese bandenfabrikant Vredestein heeft samen met de Wageningen Universiteit banden voor racefietsen ontwikkeld, die zijn gemaakt van rubber dat is gewonnen uit de wortels van de Russische paardenbloem.Â
Een paar hectare paardenbloemen is geoogst van velden in Zeeland. Na verschillende testfases zijn er zestig bruikbare fietsbanden van gefabriceerd.
"In de toekomst kunnen we de grondstof meer optimaal gebruiken, waardoor we meer rendement uit de oogst kunnen halen", zegt Thomas Mittendorff van Vredestein. Volgens hem wordt het voor boeren lucratiever om dit type paardenbloem te gaan verbouwen dan bijvoorbeeld maïs. 

Rubbertekort
Het project is mede gefinancierd vanuit Europa. Vredestein is deelnemer aan het project DRIVE4EU, gericht op de ontwikkeling van de productieketen van natuurrubber en inuline uit de Russische paardenbloem.
De EU kan in de toekomst zo mogelijk minder afhankelijk worden van de import van natuurrubber uit Azië en tegelijk inspelen op het mondiaal dreigende tekort aan rubber. De verwachting is dat de wereldwijde vraag zal toenemen, op dit moment is de Europese Unie nog volledig afhankelijk van de invoer van natuurrubber.

Ingrid van der Meer van de Wageningen Universiteit legt hieronder uit hoe het proces in z'n werk gaat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.