Zweefvliegers Lemelerveld uit problemen door alternatieve vliegroute Lelystad Airport

De zweefvliegers van Aero Club Salland bij Lemelerveld zijn uit de problemen. Uit een second opinion die staatssecretaris Sharon Dijksma heeft laten uitvoeren, is gebleken dat een van de vliegroutes van vliegveld Lelystad wordt aangepast.

De vliegtuigen op de desbetreffende route mogen hoger vliegen en zullen daardoor minder overlast geven. Omdat de vliegtuigen hoger gaan vliegen, is er meer ruimte voor het zweefvliegen. Eerder moest rekening worden gehouden met de 'beperking van de activiteiten' bij Aero Club Salland. 

'Kan en zal'

In de brief die staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer schrijft, staat dat uit de second opinion is gebleken dat 'Luchtverkeersleiding Nederland en Commandant Luchtstrijdkrachten hebben bevestigd dat in de praktijk vaak hoger gevlogen kan en zal worden dan nu in het routeontwerp is vastgelegd'. Voor de zweefvliegactiviteiten van Aero Club Salland betekent dat, dat er 'ruimte ontstaat voor behoud van een groot deel de zweefvliegactiviteiten'.

Aeroclub Salland is natuurlijk blij dat de club gered is. "De vliegtuigen vliegen dan wel hoger, dat wil niet zeggen dat er geen overlast is voor het Vechtdal en de Sallandse Heuvelrug", laat Seine Ruiterkamp van Aeroclub Salland in een reactie weten.

Lelystad Airport neemt vanaf april 2019 vluchten over van Schiphol. De vliegtuigen zouden op 1.800 meter hoogte gaan vliegen, zodat ze geen gevaar zouden opleveren voor vliegtuigen van Schiphol. Inwoners van de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland vrezen voor geluidsoverlast. Vandaag zijn 68.000 handtekeningen van verschillende actiecomités aangeboden aan de Tweede Kamer. 

Teuge

De parachutespringers van vliegveld Teuge hebben geen geluk. De alternatieve routes die Teuge had bedacht om ook daar de recreatievluchten te kunnen behouden, zijn afgewezen. De alternatieven vluchten leveren hinder op voor Schiphol of zijn niet veilig.

Meer over dit onderwerp:
Lelystad Airport vliegroutes Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: