Hellendoorn heeft eerste cultuurburgemeester van Overijssel

Johan Kampman uit Hulsen is de eerste cultuurburgemeester van de gemeente Hellendoorn. Hij werd vanavond in het ZINiN Theater geïnstalleerd tijdens de feestelijke aftrap van de 'CultuurCaravaan'.

Inwoners van de Gemeente Hellendoorn gaan de nieuwe Cultuurvisie van 2018 bepalen. Daarom trekt vanaf 15 september de CultuurCaravaan door de gemeente. Inwoners kunnen daar ideeën kwijt, meepraten en meedoen.

100 inwoners nemen een besluit

De aanpak is nieuw en een initiatief van de gemeenteraad, die de inwoners invloed wil geven op het culturele aanbod in de gemeente. De provincie Overijssel subsidieert dit project in het kader van bestuurlijke vernieuwing.

In januari worden de reacties en wensen van de burgers gepresenteerd. 100 inwoners nemen dan een besluit over wat er wel en niet in de toekomst moet gebeuren in de gemeente Hellendoorn op het gebied van cultuur.

Platform voor iedereen

Boegbeeld van deze burgerparticipatie is de cultuurburgemeester. Johan Kampman uit Hulsen is de eerste uitverkorene. Hij is bekend als humorist, schrijver, presentator, organisator van de Zwarte Cross en van de "one-liner' show Padoem Patss.

"Wat ik belangrijk vindt als cultuurburgemeester is om de jongelui van de bank af te trekken. Met dit initiatief wordt iedereen, jong en oud, een platform geboden", zegt Kampman.

Voor wethouder Anja van den Dolder is het experiment spannend. "Burgerparticipatie komt vaker voor maar deze groep burgers samen met professionals krijgt ook echt een budget en daarmee is de burger echt aan zet", zegt den Dolder.

"Wat is cultuur voor jou?"

De invloed van de inwoners begint met de vraag "Wat is cultuur voor jou?". Is dat toneel, dans en muziek? Of valt kroamschudd'n, een streekmarkt en carbidschieten daar ook onder? 

Behalve bij de gepimpte caravan van de CultuurCaravaan kunnen mensen ook ideeën kwijt op de speciale website www.cultuurcaravaan.nl

Meer over dit onderwerp:
zinnin Johan Kampman cultuur Reggestreek Nieuws
Deel dit artikel: