nieuws

Keien gelost in Zwarte Water tegen verzakking damwand Zwolle

De verzakte damwand in het Zwarte Water in Zwolle wordt provisorisch gestut door er tonnen grote keien te storten. De oorzaak van de verzakking is niet bekend, het waterschap Drents Overijsselse Delta onderzoekt de ruim 50 jaar oude damwand.
De staat van de damwand, dus al tientallen jaren oud, kan een oorzaak zijn, maar zeker is het niet. De verzakking is vastgesteld over een meter of 40 ter hoogte van de nieuwbouw van Hornbach en het bedrijf Varo Energy waar olie wordt opgeslagen.

Tijdelijke oplossing

De nieuwbouw van de doet-het-zelf keten is volgens het waterschap niet de oorzaak. "Maar we nemen het mee in het onderzoek. Veiligheid staat nu voorop, want een kade die zomaar verzakt dat is niet goed. Dit gebied staat al op het planning voor vernieuwing, we kijken nu of dit noodverband van keien afdoende is tot verdere werkzaamheden." Klaas Jansen van het waterschap staat in de stromende regen te kijken naar het schip dat de keien lost in het Zwarte Water. 
"Juist met dit weer, dit seizoen, harde stormachtige wind en hoog water, is het zaak om zo snel mogelijk de kade te herstellen. Al dan niet met een noodverband. Gelukkig verloopt het lossen van de keien voorspoedig. We inspecteren ook de rest van de damwand, om te zien of er meer zwakke plekken inzitten."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.