nieuws

Nieuw pand Van Deltion in Zwolle heeft militair karakter

In het splinternieuwe gebouw aan de Zwartewaterallee in Zwolle worden jaarlijks een paar honderd studenten klaargestoomd voor een baan bij het leger. Het pand heeft meer weg van een militair trainingscentrum dan van een MBO. Het is dan ook samen met Defensie opgezet.
De opleiding VeVa van het Deltion in Zwolle is geen gewone MBO-opleiding. Veva staat voor veiligheid en vakmanschap, en is ontwikkeld voor het ministerie van Defensie. Er zijn wel meer VeVa's, onder meer in Enschede, maar nergens zijn de faciliteiten zo uitgebreid als in Zwolle.

Elke meter benut

Alle faciliteiten voor de verschillende militaire opleidingen zitten nu onder één dak, van een garage voor voertuigtechniek tot stormbaan en sporthal. Op een relatief kleine ruimte is geprobeerd zoveel mogelijk onderdelen kwijt te kunnen, zo is er zelfs een sportveld aangelegd op het dak.
De studenten hoeven nu niet meer op en neer te pendelen tussen verschillende locaties. Ook voor de communicatie tussen de militaire instructeurs en de gewone docenten is de nieuwbouw een verbetering.

Uniform

Jongeren die graag het leger in willen mogen officieel pas vanaf 18 jaar in dienst. Door deze opleiding start hun militaire carrière al eerder. Zo lopen de leerlingen verplicht de hele dag in uniform en houden ze zich strikt aan militaire regels.
Tegelijk kunnen zie hier ook een gewoon MBO-diploma halen, bijvoorbeeld op gebied van autotechniek of ICT. Mocht het leger toch niks voor hen zijn dan kunnen ze alsnog aan de slag in de burgermaatschappij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.