Kasteel MORE in Ruurlo

Spiksplinternieuw en toch zeven eeuwen oud. In Ruurlo, wat kilometers buiten onze provinciegrens, onder Diepenheim, staat een van de mooiste kastelen van Nederland. Het is verfilmd, bevochten, vaak verbouwd, al genoemd in 1326 en nu tot een gloednieuw museum verworden. Het kasteel is gekocht door Hans Melchers, bekend zakenman en kunstverzamelaar.Â

Waarom? Om zijn jongensdroom (eigenaar van precies dit kasteel) uit te laten komen én om zijn collectie van Carel Willink een plek te geven. 

Hans Melchers had hier al de eerste locatie van Museum MORE, het Nederlandse museum voor Modern Realisme willen maken, maar kreeg dat niet rond met de gemeente. Dat lukte in Gorssel, vlakbij Deventer des te makkelijker. Ziedaar het succesvolle eerste MORE. De gemeente kreeg spijt en vroeg Hans Melchers alsnog het kasteel te ontwikkelen tot een museumlocatie. Dat was in 2013. Nu is het prachtige kasteel het tweede museum voor Modern Realisme maar dan speciaal voor de Willink collectie. Een van de belangrijkste schilders van het magisch realisme, of imaginair realisme zoals Willink het zelf liever noemde. 

 

Waarom Carel Willink? Als jongetje leerde hij de schilder kennen door vader Melchers die een portret liet maken. De liefde voor Willink’s werk groeide door Melchers’ fascinatie voor het weer en wolkenpartijen. Tot in detail door Carel Willink weergegeven in zijn schilderijen. In het kasteel hangen 45 werken, ook het laatst geschilderde! En er zijn fenomenale creaties te zien die de excentrieke Mathilde Willink, een van zijn vier echtgenotes, droeg. Schoonheid en pracht was Willinks passie en demoon... Er is veel te vertellen over de kunstenaar Carel Willink (1900-1983) en zijn werk: aanstaande zondag, in OverUIT de Kunst.

Inga Tjapkes

OverUIT de Kunst met Kasteel MORE zie je zondag 17 september om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20 en 19.20 uur. 

Meer over dit onderwerp:
OverUIT de Kunst Cultuur Weblogs Nieuwsbrief
Deel dit artikel: