nieuws

Weer een stukje F35 erbij, maar hoe ver zijn we nu?

In Hengelo werd vandaag weer een deel van de F35 feestelijk geopend. De fietssnelweg dwars door Twente moet uiteindelijk 62 kilometer lang worden en in 2020 af zijn.
Alleen gaat dat niet lukken. Met het openstellen van een deel fietssnelweg tussen Hengelo en Enschede is 19 kilometer af, of bijna af. Dat betekent dat ruim 40 kilometer er nog niet ligt En dat levert bizarre situaties op.

Snelweg stopt abrupt
"Ik ben heel bekend in de omgeving", zegt Melis Jan Gilde van de Fietsersbond in Hengelo: "Maar opeens stopt de F35 soms en heb je geen idee waar die verder gaat. Je rijdt Hengelo in en aan de andere kant weer uit. Maar tussendoor moet je je maar zien te redden."
Wethouder Jan Bron van Hengelo belooft dit probleem aan te pakken: "Er komen borden die aangeven waar de F35 verder gaat." Hengelo is de gemeente die het verst is met de aanleg. Bron: "Het streven was om in 2020 klaar te zijn met de aanleg. Dat gaan weinig gemeentes halen, maar hier in Hengelo ziet het er naar uit dat we in 2019 klaar zijn en daar ben ik best trots op."

Vertraging hoort er bij

Volgens gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel is zo'n vertraging onvermijdbaar: "Je werkt met zoveel gemeentes samen. Wij als provincie betalen 1,7 miljoen euro per jaar. Dat is de helft, de andere helft moet van de dorpen en steden zelf komen en dat levert nog wel eens wat strijd op. Net als het onteigenen van de grond."
In totaal gaat de aanleg van de F35 rond de 80 miljoen euro kosten. Dan heb je een snelweg waar je dus door kan fietsen, alleen wordt die soms onderbroken door haaientanden. Vreemd, want een autosnelweg wordt nooit op die manier aangelegd. Jan Bron: "Voor de veiligheid kunnen we soms niet anders. We hadden misschien liever dat met bruggen en tunnels opgelost, maar dan wordt het hele project veel te duur."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.