nieuws

Inwoners Zwolse straat nemen zelf maatregelen om gevolgen klimaatverandering te bestrijden

In de Zwolse Seringenstraat hebben bewoners de handen ineen geslagen om de gevolgen van de klimaatverandering zelf aan te pakken. Zo worden schuttingen geplaatst waarin regen kan worden opgevangen en worden de gevels van huizen voorzien van planten.
Adriaan Mosterman is een van de initiatiefnemers. "Aanvankelijk was ik zelf helemaal niet zo bezig met de klimaatverandering, totdat wij en onze buren de tuin opnieuw moesten inrichten na een bodemsanering. De gemeente heeft ons gestimuleerd om dat klimaatvriendelijk aan te pakken en langzaam zijn we enthousiast geworden."
“In de zomer kan het hier best heet worden in de wijk. Dat komt omdat er weinig groen is. We willen dat probleem nu oplossen door meer planten in de tuin te zetten. Ook komen er plantjes op de daken van schuurtjes en in de straat komen geveltuintjes.”

Hevige stortbuien

Ook is er gedacht aan hevige stortbuien, die mogelijk steeds vaker vallen. “We kwamen een schutting op het spoor waarin een soort regenton verwerkt is. De regen die op het dak valt, stroomt nu zo die regenton in. Daarnaast zitten er tientallen kratjes in de ondergrond. Die kunnen ook nog een paar honderd badkuipen aan water opvangen,”
De bewoners betalen een deel van de kosten zelf, maar een deel wordt ook betaald met subsidies. “Je moet je er even in verdiepen, maar dan blijken er best wat subsidiepotjes te zijn voor dit soort initiatieven.”

Trotse wethouder

De gemeente Zwolle is erg blij met het klimaatproject in de Seringenstraat. “Wij willen nationaal en zelfs internationaal voorop lopen, als het gaat om de aanpak van de klimaatverandering. Dit is natuurlijk een prachtig voorbeeldproject”, zegt de trotse wethouder Ed Anker.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.