nieuws

Tuinen aanleggen een topsport? Almelose AOC-studenten strijden om de wereldtitel

Studenten Timo Kruize en Stefan Schoolderman van het AOC Oost in Almelo reizen over een aantal weken af naar Abu Dhabi voor het wereldkampioenschap Tuinaanleg. De leerlingen werden vandaag 'uitgezwaaid' na wekenlang te hebben getraind.Â
De jongens deden mee aan verschillende voorrondes. In februari dit jaar wonnen ze de Nederlandse kampioenschappen in Den Bosch, waarmee ze zich plaatsten voor het wereldkampioenschap.

Wereldkampioenschap

Voorbereiden op het wereldkampioenschap is lastig, omdat de studenten op de dag van de wedstrijd het tuinontwerp te zien krijgen. Die tuin moeten ze dan in vier dagen aanleggen. Er wordt gejureerd op onder andere samenwerking, werktempo en nauwkeurige maatvoering. 
Dat de jongens naar het wereldkampioenschap gaan, had hun coach Harry Wesselink niet durven dromen. "De samenwerking tussen Timo en Stefan verloopt heel soepel. Ze hebben plezier in het werk en dat is hun kracht, denk ik."

Sterke kanten

Wat de tactiek van het team wordt tijdens het wereldkampioenschap weten ze nog niet. "We gebruiken elkaars sterke kanten. Zo is Stefan ontzettend goed in het houtwerk. Dat hoef ik niet eens na te kijken, dat is gewoon altijd goed", vertelt Timo. 
Volgens teamgenoot Stefan is Timo goed in de vaste maten. "Bijvoorbeeld bij het straatwerk. Als er op papier staat dat het straatwerk 30 millimeter hoog moet, dan komt het straatwerk ook op 30 millimeter hoog en geen centimeter meer. Hij is heel precies."

Kansen

Of de jongens de wereldtitel in de wacht slepen, durven ze niet te zeggen. "We behoren wel tot een van de favorieten. Nederland komt vaak in de top tien, maar of we ook kans hebben om te winnen weet ik niet. We gaan natuurlijk voor het hoogst haalbare", vertelt Stefan. 
Ook coach Wesselink durft geen harde uitspraken te doen. "Het is net als topsport. Soms heb je je dag, maar soms ook niet. We gaan het in ieder geval proberen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.