nieuws

"Kamer onjuist geïnformeerd over alternatieve vliegroute Teuge Airport"

Lelystad Airport vliegtuig vliegveld
Lelystad Airport vliegtuig vliegveld
Staatssecretaris Dijksma heeft de Tweede Kamer niet goed ingelicht over de alternatieve vliegroute die Teuge, bij Deventer, moet sparen. Dit zegt directeur van Teuge Airport Meiltje de Groot in de Stentor. De visie van De Groot wordt onderschreven door luchtvaartdeskundigen.
Het ministerie zegt in een reactie dit 'anders' te zien. 

Vertraging proces

Volgens het ministerie heeft het alternatief dat Teuge heeft aangedragen 'gevolgen voor het luchthavenbesluit' van Lelystad en is mogelijk een nieuw onderzoek naar de milieu-effecten vereist. Dat zou vertraging veroorzaken in het proces van de ingebruikname van Lelystad Airport, dus is het geen optie.

Klopt niet

Maar het klopt niet wat Dijksma zegt, vindt De Groot. "De routes staan los van het luchthavenbesluit; de Kamer is door de staatssecretaris onjuist geïnformeerd." De Groot zegt haar stelling juridisch te hebben laten toetsen.
Luchtvaartdeskundigen Alexander ter Kuile en Wim Liesker bevestigen haar visie. "Volgens de wet is het niet verplicht dat routes deel uitmaken van een luchthavenbesluit", zegt Liesker. Dat zou betekenen dat aanpassing van de vliegroutes los van zo'n besluit mogelijk is. Een onderzoek naar alternatieven hoeft dus ook geen vertraging op te leveren.

Wel onderzoek noodzakelijk

Het ministerie blijft achter staatssecretaris Dijksma staan. "Het alternatief van Teuge voldoet niet aan de voorwaarden", zegt een woordvoerster. "Er is dus nieuw onderzoek nodig, gevolgd door een nieuw luchthavenbesluit. Dat vertraagt de opening van Lelystad."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.