nieuws

Bijna 200 meldingen over ratten in Overijssel, bestrijders zoeken juiste aanpak

Hoe kom je af van de overlast van ratten? Dat is de vraag die bestrijders van Twente Milieu zich stellen, nu ze sinds 1 januari géén gif meer mogen gebruiken. De overlast is daardoor fors toegenomen, blijkt ook uit een oproep van RTV Oost. Bijna tweehonderd mensen reageerden.
Een rattenflat waarin zo'n vijftien ratten tegelijk kunnen verdrinken in een alcoholbad, klemmen, lokdozen en zelfs een systeem in het riool met elektrische stoten om de ratten te verdelen, van alles wordt er geprobeerd. Maar de meest effectieve en goedkope maatregel was toch wel het gif: "Daarmee was je binnen twee weken van de ratten af, nu duurt het zes weken, of soms nog wel langer."

Honger

Rattenbestrijder Gerrit Meijerink is met z'n collega's fanatiek op zoek naar de juiste methode. Maar het belangrijkste is dat de rat honger heeft: "Anders loopt het dier de val niet in. Als er altijd een andere voedselbron is, dan heeft zo'n val geen zin."
Meijerink doelt daarmee op het gedrag van de burgers, die vogelhuisjes neerzetten, schuren open laat staan, konijnenhokken en afval bereikbaar in de tuin hebben staan. "We moeten de burgers een beetje heropvoeden."

Schattig eekhoorntje

Caroline Quinten uit Almelo heeft haar lesje inmiddels geleerd. Ze wilde een paar weken geleden een foto maken van het schattige eekhoorntje dat op haar voederhuisje was afgekomen. Eenmaal buiten bleek het een rat. "Ik heb het per direct weggehaald. Misschien jammer voor de vogels, maar ik hang het ook niet meer op."
Ook Njusja Horsthuis uit Hengelo is één van de mensen in Overijssel die last heeft. In een half jaar tijd zijn er ruim vijftig ratten gevangen bij haar in de tuin. "Ik kom niet meer buiten en de kinderen mogen alleen nog op de trampoline. Van mij mogen ze wel weer met gif aan de gang."

Gezondheid

Maar dat mag alleen in uitzonderlijke gevallen, laat Twente Milieu weten. Horsthuis hoopt dat er in haar geval een uitzondering gemaakt gaat worden: "Ik maak me zorgen over de gezondheid van mijn kinderen." Gif is verboden omdat de ratten er resistent van werden en andere dieren ook ziek werden van het gif. 
Op dit kaartje kunt u zien waar de meldingen in Overijssel gedaan zijn. Heeft u ook last van ratten? Laat het ons weten. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.