Bestuur Ziekenhuis Groep Twente dreigt met patiëntenstop in Hengelo

De financiële situatie dwingt Ziekenhuis Groep Twente mogelijk zelfs tot het invoeren van een patiëntenstop. Dat was de boodschap die bestuursvoorzitter Ton Ruikes maandagavond overbracht aan de gemeenteraad van Hengelo.

Het ziekenhuisbestuur gaf in een besloten overleg met het Hengelose gemeentebestuur aan hoe het een bezuiniging van 10 tot 15 miljoen wil doorvoeren. In de planvorming was vooraf doorgesijpeld dat de spoedeisende hulp uit het ziekenhuis van Hengelo zou moeten verdwijnen. De inwoners van Hengelo zouden voor acute zorg naar het ziekenhuis in Almelo moeten reizen.

Onacceptabel

Dat is voor een aantal raadsfracties in Hengelo onacceptabel. Nog voor de vergadering boden Lokaal Hengelo en de SP een petitie met duizenden handtekeningen van inwoners van Hengelo aan, die willen dat de spoedeisende hulp in het Hengelose ziekenhuis blijft. Ook wethouder Bron nam stelling door vooraf te verklaren dat het verdwijnen van de afdeling eerste hulp voor de gemeente niet bespreekbaar is. 

Ziekenhuiszorg te duur

Bestuursvoorzitter Ruikes van ZGT liet in het overleg echter duidelijk blijken dat hoe dan ook bezuinigd gaat worden op het aanbieden van de ziekenhuiszorg. Desnoods via een patiëntenstop. Punt is dat de huidige zorgvoorzieningen teveel kosten. "Als zorgverzekeraars instemmen met het betalen van hogere prijzen voor de geboden ziekenhuiszorg krijgt het ZGT meer financiële armslag en is er meer mogelijk", luidde zijn verhaal.

Volgende maand meer duidelijkheid

Volgens bestuursvoorzitter Ruikes van Ziekenhuis Groep Twente is er nog geen besluit genomen over de bezuinigingsmaatregelen . "We zijn nog bezig met de planvorming. Zorgvuldigheid staat daarbij voorop." Pas in oktober wordt duidelijk wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen, of de afdeling spoedeisende hulp in Hengelo blijft, of dat het komt tot een patiëntenstop.

Deel dit artikel: