nieuws

Arcadia zet in op snelle terugkeer bewoners van de door brand getroffen appartementen

Zorgcomplex Arcadia in Zwolle wil de bewoners van de negende verdieping van het ouderencomplex zo snel mogelijk weer thuis hebben. Acht appartementen liepen door de brand van afgelopen zondag flinke roetschade op, waardoor de bewoners tijdelijk elders zijn ondergebracht. Een schoonmaakploeg is druk in de weer om de woningen weer zo snel mogelijk bewoonbaar te maken.
Hoewel de bestrijding van de brand en de evacuatie van de bewoners goed verlopen is, zit de schrik er bij de bewoners van de hoogste etages goed in.
"Heel spannend, ik hoop het nooit meer mee te maken", zegt de 74-jarige Annie Beijer, die samen met haar man op de achtste verdieping woont. Ze woont pal onder het appartement waar de brand uitbrak. "Ik vond het allemaal heel erg beangstigend, met name omdat mijn man in een rolstoel zit en niet gelijk naar beneden kon."

Schrik in de benen

Ook Mien Kroes zit nog met de schrik in de benen. "Toen ik zondagmiddag het lawaai hoorde en mijn voordeur opendeed kwam der een enorme hoeveelheid rook op mij af, ik zag helemaal niets meer. Ik ben toen de achterdeur uitgegaan en de galerij opgelopen waar ik de andere bewoners probeerde te waarschuwen. We moesten van de brandweer op de galerij blijven wachten. Omdat ik longemfyseem heb werd ik erg benauwd en moest ik aan het zuurstof. Ik ben later ook naar het ziekenhuis gebracht. Ik ben er helemaal kapot van", vertelt ze emotioneel.
Annie Kroes is een van de acht bewoners die noodgedwongen elders verblijft. "Ik zit momenteel in Wezep bij mijn zoon, maar wil heel graag terug naar mijn appartement", vertelt ze met tranen in de ogen.

Compliment voor alle hulpverleners

Beide dames zijn geschrokken maar ook vol lof over de wijze waarop de hulpdiensten hebben gereageerd. Ook de medewerkers en vrijwilligers van Arcadia verdienen in hun optiek een dik compliment.
Op de vraag of ze nog wel met een gerust hart op de achtste en negende verdieping wonen zegt Miep volmondig ja "Ik wil zo snel mogelijk terug", maar of ze straks last zal hebben van het angstige avontuur weet ze nog niet 
Ook Annie twijfelt geen moment, "het kan natuurlijk altijd en overal gebeuren, ik ben blij dat het goed afgelopen is maar wel iets meer op mijn hoede. Als ik nu de koelkast een raar geluid hoor maken denk ik wel als hij maar niet in de brand vliegt, je bent er natuurlijk wel iets angstiger van geworden."
De directie van Driezorg kan nog niet zeggen wanneer alle bewoners terug naar huis mogen. Een woordvoerder van het ouderenzorg complex laat weten dat alle inzet erop gericht is om dat zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.