nieuws

Maarten (13) uit Goor is gezicht van landelijke campagne gehandicapt kind

Stoer staat hij op de foto, met zijn mobiel en zijn schooltas voor de kluisjes van een school. Dat hij in een rolstoel zit, deert hem niet. ‘Ik ben je klasgenoot… als ik de kans krijg’, staat erbij.
De dertienjarige Maarten ten Hofte uit Goor is één van de hoofdpersonen in de nieuwe, landelijke campagne van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK).

Rekening houden

NSGK is het goede doel voor kinderen en jongeren met een handicap in Nederland. Met de campagne wil de stichting laten zien dat kinderen als Maarten gewoon mee kunnen doen, als we een beetje meer rekening met hen houden. Bijvoorbeeld door ons onderwijs beter toegankelijk te maken. En door kinderen met een handicap niet bij voorbaat buiten te sluiten, maar te kijken naar wat ze wél kunnen.
Want Maarten mag dan vanwege spina bifida in een rolstoel zitten, leren kan hij als de beste. Net als rolstoeltennis trouwens; hij traint nu voor de selectie van de Paralympics. ‘Ik voel me geaccepteerd op mijn school De Waerdenborgh, in de sport en in mijn woonplaats’, zegt hij. ‘Dat gun ik iedereen, want niets is fijner dan "gewoon" zijn. Daarom werk ik mee aan deze campagne.’
Recht om mee te doen 
NSGK-directeur Henk-Willem Laan sluit zich daarbij aan: ‘Maarten is zijn plekje in de samenleving aan het veroveren, maar te veel Kinderen met een handicap staan langs de zijlijn. Ze kunnen niet meespelen in de speeltuin omdat ze daar met hun rolstoel niet in kunnen, ze gaan vaak naar een aparte school, ze sporten bij een aparte sportclub. Dat komt niet door hun handicap maar door de manier waarop wij de samenleving hebben ingericht. Dat moet veranderen; kinderen en jongeren met een handicap hebben het recht om mee te doen.’

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.