nieuws

Hoe moet Overijssel omgaan met het koloniale- en slavernijverleden?

Het is veelvuldig in het nieuws de laatste tijd: Het besmette blazoen van onze oude 'zeehelden' en de discussie rondom het slavernijverleden. In hoeverre heeft Overijssel hier mee te maken, of is het 'iets uit het westen van het land'?
Nee, ook hier in onze provincie is er genoeg dat ons doet herinneren aan de koloniale tijd. Neem de haven van Blokzijl, waar VOC schepen af- en aan voeren. Ze handelden ondertussen in specerijen, ondermeer met Kaatje bij de Sluis. Of wat te denken van huis Nieuw Rande bij Diepenveen. De havezathe werd gebouwd door oud-Indie-gouverneur Duymaer van Twist. Volgens schrijver Multatuli had 'ie het huis gebouwd over de ruggen van de Indische koelies. 

Racist

Het zijn zomaar wat voorbeelden, maar in hoeverre moet je er aandacht aan besteden? Rakel je alleen maar zaken op en polariseer je de samenleving, of zorg je juist voor de broodnodige aandacht over dit onderwerp? Want dát het onderwerp leeft in onze provincie, blijkt wel uit het feit dat de afgelopen weken het beeld van president Steyn in Deventer tot tweemaal toe werd besmeurd. Zo werd er het woord 'racist' op gekalkt. 

Educatie

'Oost' ging op bezoek bij historicus en filosoof Wim de Jong. Volgens hem biedt de huidige discussie kansen voor educatie. Ook gingen we binnen bij de 'Van Heutsz' in Kampen. Zijn naamgever is alles behalve van onbesproken gedrag. Kijk naar bijgaande videoreportage.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.