nieuws

Kansen in grensregio's worden te weinig benut: snelheid versus kwaliteitsimago

Er worden te weinig kansen benut in grensregio’s. Het kabinet zegt werk te maken van de belangrijkste knelpunten op het terrein van infrastructuur, sociale zaken en werkgelegenheid. Maar waar liggen die kansen en knelpunten?
"Wat we gezamenlijk doen, is bier drinken en worst eten. Daarna is alles anders." Eric Keizers liet vlak over de grens in Bad Bentheim een productiehal bouwen, samen met zijn broer, voor hun Oldenzaalse bedrijf Easy Sanitary Solutions (ESS). In het bedrijf, dat moderne douchegoten maakt, zijn zowel Duitsers als Nederlanders werkzaam.
Zo’n tien jaar later vinden ze in Duitsland de grootste markt voor hun Easy Drain. Keizers schat in dat zijn bedrijf zo’n twintig procent goedkoper uit is door de vestiging in Duitsland, door onder meer de voordelige grondprijs en lage loonkosten. Bovendien zijn er in Duitsland meer mogelijkheden voor uitbreiding.

Te weinig ingesteld op Duitse taal en cultuur

Kansen zoals bij ESS worden nog te weinig benut in de grensregio’s. Dat zegt ook Bertus Botter van DNL, een vereniging in het Duitse Steinfurt die bedrijven helpt bij zakendoen over de grens. "Nederlanders hebben zich te weinig ingesteld op de Duitse taal en cultuur."
"Duitsland is voor Nederland de belangrijkste handelspartner die er is. Zeg maar dat we jaarlijks tachtig tot honderd miljard per jaar uitvoeren naar Duitsland toe", aldus Botter. Maar er is ook onderzocht dat wij nog tien procent missen."

Duitsland hiërarchischer ingericht

Volgens Botter is Duitsland veel hiërarchischer ingericht. "Nederlanders krijgen daar een beetje kippenvel van. In Nederland zeg je 'jij' tegen de baas. Daar moet je hier echt niet mee aankomen."
Keizers raakt er steeds meer van overtuigd dat hij de Duitse markt vanuit Nederland niet had kunnen bereiken. "Wij Nederlanders worden gezien als een volkje dat snel en dynamisch is. Duitsers vinden dat prettig, maar ook een beetje eng: "Wie zijn dat dan, die Nederlanders met die douchegootjes?"

Meer vertrouwen

Gaandeweg wordt het vertrouwen gewonnen. "Het is een Duitse vestiging met een Duits telefoonnummer. Je krijgt het Duitse kwaliteitspredicaat mee. Je gaat op z’n Duits produceren. De afwerking wordt beter."
Ook de Roemeense Eurocommissaris Corine Cretu vindt dat Europese grensregio’s veel meer en beter met elkaar moeten samenwerken. Dat is economisch interessant en levert banen op.

Waar liggen de knelpunten?

"Als iemand een Duits diploma heeft, wat is het dan waard in Nederland en omgekeerd?", vraagt Botter zich af. "Hoe stem je dat af op elkaar? Dat is een groot probleem." Daarnaast noemt hij openbare aanbestedingen. "Een Duits bedrijf heeft misschien niet het juiste certificaat, en kan dus niet deelnemen."
De beste tip voor ondernemen over de grens? Blijf jezelf, maar weet goed wie je voor je hebt. "Duitse werknemers doen wat je zegt. En Nederlanders nemen je soms in twijfel", weet Keizers. “Het is een goede mix. Ik heb graag kritische mensen. Ook op de productievloer.”   

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.