nieuws

Fiets Telweek in volle gang; inzicht krijgen in fietspaden en knelpunten

Het is deze week de Fiets Telweek, het grootste fietsonderzoek van Nederland. Ook in Overijssel doen veel mensen mee aan het onderzoek. Een week lang wordt gemeten hoe snel men fietst, welke routes er worden gekozen, op welk tijdstip er wordt gefietst en ook waar eventuele knelpunten zitten.
De Fietsersbond in Zwolle doet dit jaar ook weer mee, Edwin Koster is zelf fanatiek fietser en benadrukt het belang van het onderzoek.
"Het werkt eigenlijk heel simpel, er is een app die je op je telefoon zet en die meet automatisch de afstand die je fietst, waar je langs fietst en hoe snel je over een stuk doet. De data van iedereen die meedoet in Nederland wordt verzameld en daar kunnen specialisten veel mee. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk of speciale fietssnelwegen goed worden gebruikt en worden opmerkingen over inrichting van een fietspad verzameld."

Verbeteringen

Nederland telt 14 miljoen fietsers, maar in feite is er weinig bekend over deze groep weggebruikers. De data die wordt verzameld heeft in voorgaande jaren geleid tot verbeteringen. Omdat er tegenwoordig zoveel verschillende fietsers zijn, denk aan de snelle e-bikes, ligfietsen, maar ook bakfietsen, is het in de app mogelijk om aan te geven op welke fiets je rijdt als je meedoet aan het onderzoek.

E-bikes

Edwin Koster van de Fietsersbond over de vele ernstige ongelukken met elektrische fietsen; "De e-bike is onderdeel van de maatschappij, met als voordeel dat ouderen langer kunnen fietsen en dat meer mensen de auto laten staan als zij verder van hun werk wonen. Dat het tempo-verschil met mede-fietsers groot is, is bekend. Je moet daar als gebruiker rekening mee houden. Ik noem het fiets-fatsoen. Een speciale cursus kan zeker geen kwaad als je onzeker bent op een e-bike, maar leer vooral de fiets goed kennen en pas je aan aan het verkeer."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.