nieuws

Natuurgebied behouden en boeren; een lastige combinatie?

Boeren in Overijssel ervaren overlast van het natuurbeleid Natura 2000. Een beleid dat natuurgebieden, vogels en planten moet behouden. Om oplossingen te zoeken voor de getroffen boeren gingen vandaag politici op bezoek bij drie boeren in Beuningen.Â
Overijssel kent 24 gebieden die tot het natuurbeleid behoren. Om de natuur in die gebieden te behouden, moeten er maatregelen getroffen worden.
"Op verschillende plekken in Overijssel moet bijvoorbeeld de waterstand in de gebieden omhoog. Dat kan grote problemen opleveren voor de boeren die in die gebieden of daarbuiten wonen", vertelt CDA Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. 

Op slot

Het gezelschap ging op bezoek bij drie boeren. Volgens melkveehouder André Nieuwhuis zit zijn bedrijf op slot door het beleid en haar regels. Vandaag werd er dan ook tijdens het werkbezoek aandacht besteed aan mogelijke oplossingen. 
"We moeten die strakke regels gaan opschorten, want dan pas behouden we het goede. Deze Natura 2000-gebieden zijn immers aangewezen, omdat de gebieden goed zijn onderhouden door de boeren. We moeten die Twentse boeren dan ook behouden", aldus Schreijer-Pierik. 

Kansen

Niet alle boeren die in of rondom zo'n aangewezen gebied wonen, ervaren het beleid als een bedreiging. "Ik zie alleen maar kansen. De koeien, mijn bedrijf en de natuur worden er juist beter van", vertelt veehandelaar Robert Keizer. 
Hij gaat een gedeelte van de natuurgebieden rondom zijn boerderij beheren, waar hij zijn eigen koeien op kan laten grazen. "Ik snap dat het lastiger is om aan deze regels te voldoen als je melkkoeien hebt, maar boeren willen vaak het oude behouden. Ik zie dat anders."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.