nieuws

"Deventer is volgend jaar de hoofdstad van Overijssel", grootse viering 1250-jarig bestaan

In het jaar 768 bouwde de Angelsaksische missionaris Lebuïnus een houten kerkje aan de oevers van de IJssel. Die gebeurtenis is volgend jaar 1250 jaar geleden en wordt in Deventer flink gevierd.
Groots en divers, dat moet het feestelijke programma in het jubileumjaar zijn. Met onder meer de ambassadeurs Bert van Marwijk en Ozcan Akyol. En een belangrijke rol voor bewoners en organisaties in de stad. Zij worden opgeroepen om met concrete plannen te komen. Voor uitvoering van die projecten is inmiddels 75.000 euro beschikbaar.

Spektakel 5 januari

De feestelijkheden worden ingeluid met een groot spektakel aan de IJssel op 5 januari. Daarna zullen talrijke evenementen en activiteiten volgen. De invulling daarvan is voor een beperkt deel al concreet, maar wordt door de organisatie nog niet naar buiten gebracht. Het grootste deel van het programma moet nog ingevuld worden door de lokale bevolking.
Een jaar lang wordt teruggekeken op de geschiedenis van Deventer. Maar nadrukkelijk ook vooruitgekeken, zegt projectleider Mano Scherpbier. "Met de bouwstenen uit het verleden bouwen we aan het Deventer van nu. Het is de bedoeling dat er uit het jubileumjaar iets overblijft, waar Deventer ook na 2018 iets aan heeft."

Hoofdstad

Het feest is voor de Deventenaren, maar ook voor mensen van buitenaf. De ambassadeurs met landelijke uitstraling kunnen daar een belangrijke rol bij spelen. Directeur Hein te Riele van het evenementenbureau van de VVV is enthousiast en ambitieus. "Deventer is volgend jaar de hoofdstad van Overijssel", zegt hij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.