nieuws

Basisschoolleerlingen fietsen estafette voor honderd jaar vrijheid van onderwijs

Omdat het honderd jaar geleden is dat de Schoolstrijd is afgelopen en Nederland vrijheid van onderwijs kent, fietsen veertien basisscholen in Gelderland en Overijssel een estafettetocht. Groepen leerlingen fietsen van school naar school, om uiteindelijk te eindigen bij het Provinciehuis in Zwolle.
Vanmorgen begon de tocht bij basisschool De Triangel in Rouveen. "We mogen vandaag gedenken dat we honderd jaar gelijkstelling hebben tussen openbaar en bijzonder onderwijs. Dat willen we herdenken met een fietstocht van school naar school", vertelt Jan van der Poel, directeur van scholenorganisatie Federatie Veluwezoom en IJsselstreek.

Onderdeel van lesgeven

Van der Poel ziet de fietstocht als een onderdeel van het lesgeven. "Zodat we met elkaar beseffen wat er gebeurt in ons land en wat de historie is."
De leerlingen uit Rouveen zijn met de tocht begonnen. Leerlingen van basisschool De Linde in Laag Zuthem fietsen woensdag naar Zwolle, om daar een cadeau te overhandigen aan gedeputeerde Eddie van Hijum en commissaris van de Koning Ank Bijleveld. Aan de fietstocht is ook een goed doel gekoppeld. De leerlingen fietsen ook om een basisschool in China te steunen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.