nieuws

Die Tolle Woche is begonnen: "Grensoverschrijdende samenwerking is belangrijk voor Enschede"

Die Tolle Woche, een samenwerkingsweek tussen Enschede en Duitse steden aan de grens, is vandaag officieel in Gronau begonnen. De week staat in het teken van grensoverschrijdende samenwerking en het doel is om nog meer interactie tussen beiden regio's te krijgen.
Het is een vervolg op de Duitslandweek van vorig jaar in Enschede. 
"Vierduizend Duitsers komen elke dag in Enschede om te werken", zegt burgemeester van Enschede, Onno van Veldhuizen. "Die Tolle Woche laat zien hoe samenwerking tussen Nederland en Duitsland het beste kan. Als je goed mixt en mengt, krijg je er een heel land en leven bij."

Geïsoleerd

"Enschede, maar eigenlijk ook heel Twente ligt geïsoleerd van de Randstad", zegt projectleider van Die Tolle Woche Peter Schildkamp. "Je komt vanuit Groningen nog sneller in het Westen dan vanaf hier." 
Schildkamp geeft aan dat Enschede verder moet kijken dan alleen richting de Randstad. "Duitsland is voor ons veel dichterbij. Er zijn daar genoeg universiteiten en andere soorten van bedrijvigheid. Vroeger werd daar helemaal niet veel over na gedacht, nu wel en we hechten veel waarde aan die samenwerking."

Zijn er al samenwerkingen?

"Er zijn zeker al samenwerkingen aan de gang. We hebben al een gemeenschappelijk kantoor in Gronau waar Duitse en Nederlandse adviseurs samenwerken om werkzoekenden over de grens een baan te bieden. Verder proberen we ook contact tussen scholen te bevorderen om meer interactie tussen beiden te krijgen." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.