nieuws

Je hebt zorgplicht als boomeigenaar

"Kijk goed naar hoe gezond en veilig je bomen zijn", die oproep doet de burgemeester van Hellendoorn, nadat in Haarle afgelopen weekend een 8-jarig meisje zwaar gewond is geraakt. Een losgeraakte tak van een boom doorboorde de auto waarin ze zat. Volgens de brandweer was de boom dood of ziek en moest hij gekapt worden.
"Dit ongeluk was misschien wel te voorkomen geweest", zegt letselschadespecialist Gerard Kloppenburg. "Maar wie denkt na over de gezondheid van zijn of haar boom?"

Zorgplicht

Vooral als je bomen aan de weg hebt staan moet je uitkijken. "De zorgplicht gaat best wel ver en dat geldt niet alleen voor de overheid, maar juist ook voor particulieren", zegt Kloppenburg. "Als je twijfelt over de gezondheid van een boom, moet je dat laten onderzoeken. Het beste is om je bomen eens in de vijf jaar te laten onderzoeken door een expert."

Aansprakelijk of niet?

De hoofdregel is dat een eigenaar aansprakelijk is als hij onvoldoende zorg heeft besteed aan de boom. Als een eigenaar kan aantonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan, dan is hij in de regel niet aansprakelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.