nieuws

Burgemeester na ongeluk 8-jarig meisje Haarle: let op uw bomen!

"Hou je bomen in de gaten!" Het ongeluk in Haarle waarbij afgelopen weekend een 8-jarig meisje uit Enschede zwaargewond raakte, is voor burgemeester Raven van Hellendoorn aanleiding om een oproep te doen.
De gemeente Hellendoorn telt zo'n 40.000 bomen op gemeentelijke grond. Bomen die op gemeentelijke grond staan, worden jaarlijks gecontroleerd, aldus een woordvoerder van de burgemeester: "Maar alle bomen controleren op particuliere grond, dat is voor ons geen beginnen aan."

Nog geen contact eigenaar

Het ongeluk zaterdag gebeurde aan de Tunnelweg in Haarle, vlak naast een bosperceel dat in particuliere handen is. "We kwamen daar al gauw achter, omdat er een bordje 'Te koop' in het bos staat. Maar we hebben nog geen contact kunnen krijgen met de eigenaar." Een aantal bomen op het perceel leek volgens de brandweer ziek of dood en zijn uit voorzorg gekapt.
Burgemeester Raven hoopt dat eigenaren van bomen hun eigen verantwoordelijkheid nemen: "Daarmee zou je een ongeluk als dit mogelijk kunnen voorkomen, dus kijk alsjeblieft of de boom gezond is of niet, en laat hem als het nodig is kappen!"

Zorgplicht

Eigenaren van bomen in Nederland hebben een zogenoemde zorgplicht, ze moeten de bomen laten controleren op gezondheid en maatregelen nemen als het nodig is. Die maatregelen zijn gebaseerd op uiterlijke kenmerken van een boom; is er niets te zien, dan kun je er weinig aan doen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.