nieuws

Verhogen en versterken stadsdijken Zwolle kost ruim 110 miljoen euro

Het bestuur van het waterschap Drents Overijsselse Delta beslist morgen of de ruim zeven en een halve kilometer aan stadsdijken rond het Zwolse Zwarte water verhoogd en opgeknapt gaan worden. Nodig om de waterveiligheid van de provinciehoofdstad voor de komende vijftig jaar te garanderen.Â
Het ophogen van de stadsdijken kost om en nabij de 110 miljoen euro en is daarmee de goedkoopste oplossing om de stad te beschermen tegen extreem hoog water. Het alternatief is de bouw van een waterkering op de plek waar de Vecht overloopt in het Zwarte water. Die kering kost ruim 155 miljoen euro en is daarmee 45 miljoen euro duurder dan het ophogen van de dijken.

Waterschap beslist; waterkering of dijkverhoging

Het bestuur van het waterschap neemt morgen een definitief besluit over de voorliggende plannen. Provincie en gemeente Zwolle hebben al aangegeven dat wat hun betreft het ophogen en verbeteren van de dijken de voorkeur heeft.
"Je ziet dat de dijk op veel plekken verzakt is", zegt Hans de Jong van het waterschap Drents Overijsselse Delta. "Ook is er op veel plekken sprake van water dat onder de dijk door stroomt en daarmee zand wegspoelt waardoor zwakke plekken ontstaan."

Werkzaamheden 2020 van start

De werkzaamheden gaan waarschijnlijk in 2020 van start. Omwonenden en bedrijven krijgen nog de mogelijkheid om bezwaren kenbaar te maken. "Op sommige plekken wordt de dijk ruim 80 centimeter hoger, bewoners van omliggende huizen hebben hierover al zorgen geuit", zegt plaatsvervangend dijkgraaf Hans de Jong van het waterschap Drents Overijsselse Delta.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.