nieuws

SP praat in Zwolle met buschauffeurs over 'verrot systeem' concessiestelsel

De SP in Zwolle gaat vanmorgen met buschauffeurs praten over de arbeidsvoorwaarden in het Openbaar Vervoer. Volgens de partij moeten de chauffeurs meer zekerheid krijgen dan 'alleen werk via een uitzendbureau of met een nul urencontract.' De komende tien jaar gaat de helft van de buschauffeurs met pensioen en volgens de partij zijn er wel voldoende chauffeurs om hen te vervangen, maar moeten de voorwaarden beter.
Wat de SP met de uitkomst van de gesprekken gaat doen kon Robert Bos nog niet zeggen. Hij wil van de chauffeurs meer informatie om later een standpunt in te nemen. Als het over de zekerheid voor de chauffeurs gaat, legt de SP de bal ook bij de overheden neer.
Door de privatisering brengt het huidige concessiestelsel onzekerheid voor de chauffeurs met zich mee. Een vervoerder weet niet of er ook een volgende periode in bijvoorbeeld Overijssel gereden kan worden.

'Systeem is verrot'

Bos: "Vervoerders weten dus nooit of ze over een aantal jaar nog steeds in een bepaald gebied rijden, en durven chauffeurs daarom niet een vast contract te geven. Dat chauffeurs daar begrip voor hebben siert hen, maar het systeem is verrot."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.