nieuws

Boswachter Arend Spijker: "Meteen kappen met het oplaten van ballonnen"

Het oplaten van ballonnen is misschien feestelijk, maar zeer slecht voor het milieu en de dieren. GroenLinks kapittelde de gemeente Deventer vanochtend na het oplaten van tientallen ballonnen dit weekend. Boswachter Arend Spijker sluit zich hierbij aan. "Als we het niet kunnen opruimen moeten we stoppen met de verspreiding."
Op Twitter plaatste Spijker vanmiddag een foto van een ballon, gevonden op 'zijn' Sallandse Heuvelrug. In de begeleidende tekst roept hij op te stoppen met deze traditie: 'Het oplaten is misschien feestelijk maar ze komen terug en dat kan dramatisch zijn voor dieren!'

Langzame, pijnlijke dood

Het is allereerst vervuilend, vertelt de boswachter aan RTV Oost, en het hoort niet thuis in de natuur. "Het rubber vergaat amper, de linten helemaal niet. Dat is slecht voor de natuur, maar vooral levensgevaarlijk voor dieren."
Die gevaren schuilen vooral in verstikking en verstrikking. "Vogels komen in de knoop met de linten, reeën knabbelen er aan. Verstikking is in dat laatste geval nog mild - wanneer die troep in de maag komt volgt vaak een blokkade. Dan sterft zo'n dier een langzame, pijnlijke dood."

Erger na feestdagen

Hoe vaak hij een ballon tegen komt in zijn bos kan hij niet zeggen; daar zit niet echt regelmaat in. "Vaak na feestelijkheden als Koningsdag vind ik er meer. Soms met tientallen tegelijk. Wat ik tegenkom, neem ik mee. Maar onthoud: ik kom ook heel veel niet tegen."
Daar zit het probleem ook, besluit Spijker. Er zijn grote stukken bos waar nooit mensen komen, juist daar blijft dit soort afval dus liggen. Met alle gevolgen van dien: "Als we het niet kunnen opruimen is er maar één andere oplossing: niet meer verspreiden. Dus gewoon kappen met die dingen."
GroenLinks kwaad
Tjeerd van der Meulen, de fractievoorzitter van GroenLinks in Deventer, is een zelfde mening toegedaan. Hij maakte zich vandaag tegenover De Stentor kwaad omdat de Deventer wethouder Liesbeth Grijsen gisteren tijdens een feestelijke opening bij voetbalclub Helios tientallen ballonnen opliet, met nota bene een logo van de gemeente erop. 
"Het is slecht voor het milieu en niet meer van deze tijd", tekent de krant op uit de mond van de fractievoorzitter. De gemeente geeft tegenover dezelfde krant aan dat het 'misschien niet handig was om aan de ballonnenactie mee te werken'. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.