nieuws

Honderden vrijwilligers en militairen druk met hoogwateroefening Deining en Doorbraak

Bij Kampen wordt woensdag een mobiele waterkering gebouwd en op de IJsseldijk tussen Twello en Deventer sjouwen militairen met zandzakken om de dijk te versterken tegen het wassende water. Het zijn omvangrijke praktijkoefeningen die deel uit maken van de hoogwateroefening Deining en Doorbraak die vandaag van start is gegaan.
Het is de grootste hoogwateroefening sinds 1995, toen de Rijn een waterpeil van 16,68 meter behaalde, waardoor in grote delen in het zuiden van Nederland problemen ontstonden.

Rampscenario hoog water

Om goed voorbereid te zijn op extreem hoge waterstanden oefenen maar liefst vijf waterschappen, drie veiligheidsregio's, Rijkswaterstaat en het Ministerie van Defensie een rampscenario, waarbij het waterpeil in de Rijn bij Lobith fictief van 15 naar 17 meter boven NAP stijgt.
Een groot gedeelte van de oefening speelt zich deze week achter gesloten deuren af, maar in de nacht van dinsdag op woensdag en woensdag overdag komen mensen ook zichtbaar in actie. Ruim 1500 vrijwilligers, dijkwachten en militairen gaan in totaal 1147 kilometer rivierdijken inspecteren.

Vrijwilligers en militairen

Waterschap Drents Overijsselse Delta in Zwolle zet maar liefst 200 dijkwachten in, die van de IJssel bij Deventer tot het Ketelmeer bij Kampen in actie komen.
Er wordt op diverse locaties met groot materieel geoefend. Zo bouwen de vrijwilligers van de hoogwaterbrigade in Kampen een mobiele waterkering die de historische binnenstad moet beschermen. Grote delen van de dijken langs de IJssel bij Deventer worden door Defensie versterkt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.